Guus Rijven - Projectomschrijving

Guus Rijven
De stoep van de stad

‘De Stoep van de Stad’, een project van Guus Rijven biedt ruimte voor andere gedachten over het openbare leven in een stad – Den Haag in zijn geval.
Het publieke domein is een plek voor amusement, ontspanning, avontuur en euforie. Hier worden uiteenlopende ervaringen aangeboden door en voor vele (anonieme) gebruikers. De stedeling is voor zijn stad zowel een bekende, een bezoeker en soms een vreemdeling.
Wanneer dit leven een toneelstuk is en de openbare ruimte een bühne, dan is de bewoner van de stad zowel publiek als acteur en soms zelfs de dubbel. Rijven schept fotografische taferelen waarbij alles in beeld voor hem even belangrijk is. Zijn streven daarbij is om het stadsleven ‘verticaal’ te documenteren door het op drie manieren te bekijken: als observator, als deelnemer en als getuige van de schaduwkant ervan. Zijn fascinatie gaat daarbij uit naar de verschuiving van het privé-leven van de huiskamer naar de stoep gedurende de afgelopen decennia. 

,,De stad is meer dan ooit het verlengde van onze huiskamer. Vroeger, in de jaren vijftig,concentreerde het leven zich rond de eettafel. In de jaren zestig verplaatste het zich naar de bank, waar de televisie stond, en inmiddels zijn we uithuizig en mobiel. We staan via de media en de mobiele telefoon in contact met de buitenwereld, maar voor fysieke ontmoetingen gaat een stadsbewoner de straat op. Mijn zoon van veertien gaat na school het liefst skaten op het Spuiplein; zijn kamer ziet hij ’s avonds. De stad is een plek van vermaak, van sociaal leven."

,,In Stoep van de Stad gebruik ik Den Haag als model voor een internationaal fenomeen; doordat ik er woon, kon ik er op de meest curieuze tijdstippen foto’s maken. Maar ik zou graag nog andere steden aan het project toevoegen. Tokio, bijvoorbeeld. Japan is vanouds een van mijn favoriete landen. Dat begon met een liefde voor de houtsnedes die er vandaan komen."

www.guusrijven.com


Back to Top