Mathieu Keuter - Projectomschrijving

Mathieu Keuter
Grote Verhalen

‘Jongensboekromantiek noem ik dat’ Mathieu Keuter (1978)

,,Grote Verhalen is een titel met een knipoog. Mijn onderwerpen kunnen me juist niet klein genoeg zijn. Soms denk ik: hee, wat ligt mijn kat daar mooi. Of ik ben met vrienden op pad, ik maak een zeiltocht, ik ga naar een feestje. Het gaat me erom dat ik er een verhaal van maak, een avontuur waarin ik mensen mee wil slepen. Het leuke is dat zij dan denken dat ik een heel spannend leven leid, maar dat komt door de lading die ik aan dingen geef, en door mijn fantasie." "Ik ben een avonturier. Als jongetje tekende ik al stapels strips met mezelf als ridder in de hoofdrol. Ik ben opgegroeid in Groningen, en daar woon ik nog steeds. Ik kom in allerlei leuke landen en steden, maar mijn huis geef ik niet op: een klein, hedendaags sprookjeshuisje is dat, omringd door eindeloze weilanden. Voor mij is het er paradijselijk. Ik hou van verdwalen."

"Toen ik een jaar of zestien was, raakte ik geobsedeerd door graffiti. Vijf jaar lang dacht ik aan niets anders. Ik wilde de beste graffitikunstenaar van Nederland worden. Op de Minerva Academie begrepen ze dat niet zo goed: ik meldde me twee keer aan met stapels foto’s van mijn graffitiwerk, maar werd twee keer afgewezen. Pas de derde keer, toen ik mijn foto’s thuisliet en een beter verhaal had, namen ze me aan." "Fotografiedocent Andrea Stultiens gaf me de push die ik nodig had om van tekenen naar fotografie te switchen en daar serieus mee aan de slag te gaan. Het duurde even, maar op een mooie dag maakte ik voor het eerst een foto waarvan ik dacht: dit wil ik laten zien."

"Wat betreft de verspreiding van mijn werk denk ik nog steeds als een graffitikunstenaar. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen mijn beelden zien. Op exposities hang ik mijn foto’s rustig tussen die van anderen. Ik verspreid ze ook in kleine envelopjes op straat. Ik zet elke dag een foto op Facebook en ververs mijn blog regelmatig. Maar een boek blijft toch de ultieme en meest intieme vorm om met beelden een verhaal te vertellen."
"Ik ben altijd met camera’s in de weer, maar ik ben niet alleen fotograaf: ik schilder ook, ik maak muziek en ik treed op als dj. Alleen vind ik het nou eenmaal leuk om dikke, vette foto’s te maken van wat ik in mijn dagelijks leven tegenkom. Ik gebruik verschillende technieken door elkaar: kleur, zwart-wit of Polaroid – net wat het beste bij de situatie past." "

www.mathieukeuter.com


Grote Verhalen neemt de kijker mee naar Mathieu Keuters avonturen in een hedendaagse sprookjeswereld gevuld met brommers, gangsters, hippie’s, krakers en andere wonderbaarlijke sprookjeswezens in en rondom Groningen - het Mathieuland. ‘Grote Verhalen’ is uit een steeds groter groeiende berg foto’s van zijn eigen leven. De huidige selectie van beelden bedraagt 1606 foto’s en deze stapel groeit rustig door. 

Back to Top