8 mei: Moving Photography.
Kick Off Dutch Doc 2012 in het Tropentheater.
Op 8 mei start het Dutch Doc jaar met Moving Photography, een avond over de methodiek van audiovisuele strategieën van documentair fotografen. Dit jaar zagen we op de longlist een tiental crossplatform projecten. 1 ervan, Afrikaner Blood tonen we deze avond en 'Poppy, in het spoor van de Afghaanse heroïne zal wellicht volgend jaar een gooi doen naar de dutch Doc Award 2013.
Want voor veel documentair fotografen is de fotocamera niet meer een toereikend medium om complexe verhalen te vertellen. Wat voor verschillende audiovisuele strategieën gebruiken fotografen, zowel in de productie als in de distributie? En in hoeverre benaderen documentaire fotografen en documentaire filmers elkaar steeds meer? Juist daarom presenteren we op de maandelijkse Cineblend avond twee filmische strategiën van documentair fotografen en journalisten.
Poppy, in het spoor van de Afghaanse heroïne van Robert Knoth en Antoinette de Jong. Het project is een rijk verslag van een bijna 20-jarige samenwerking tussen de twee makers, waarin zij het spoor van de heroïne volgden en documenteerden. Samen met producent Paradox en naar een concept van editor Peter Claassen ontwikkelden zij een museale presentatie van hun werk waarin fotografie, video, tekst en geluid gecombineerd worden in een meerschermsprojectie. De tentoonstelling is nog tot en met 10 juni te zien in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.
Afrikaner Blood, een multimediale vertelling van fotografe Ilvy Njiokoktjien en journalist en filmmaker Elles van Gelder. Voor dit project, gecoproduceerd door Metropolis film, volgden de makers het Kommandokorps in Zuid-Afrika, dat kampen organiseert waar jonge blanke tieners leren zich te verdedigen tegen een vermeende zwarte vijand. De productie werd in 2011 met verschillende prijzen beloond, waaronder First Prize in de Issue Reporting Multimedia Category op het Pictures of the Year International, en de eerste prijs in de World Press Photo multimedia wedstrijd. Afrikaner Blood werd mede geinitieerd door Photostories, een programma van het Nederlands Fotomuseum dat bedoelt is om de multimediale praktijk van Nederlandse documenataire fotografen te onderzoeken, ondersteunen en te stimuleren.
De avond wordt mogelijk gemaakt door Paradox, Stichting Dutch Doc, het Tropentheater en het Tropenmuseum en met dank aan het Nederlands Fotomuseum.
De entree is GRATIS maar reserveren is gewenst want er zijn maar zo'n 180 plekken beschikbaar. reserveren via info@savan.nl.
Wil je vooraf eten, ook dat kan. (reserveren bij café restaurant Soeterijn: 020-5688 392)
18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje
19.30-22.00 uur programma, toegang gratis
22.00-23.00 uur borrel
Tropentheater Linnaeusstraat 2 te Amsterdam