Evenementen

Dutch Doc tentoonstelling
in het Tropenmuseum
geopend!
Kom langs en stem
op je favoriete project.
26.05.2014

Welk van de 34 projecten van deze editie van de Dutch Doc Photo Award raakt je het meest? Het Fonds Anna Cornelis is de naamgever van de nieuwe Publieksprijs, waarvoor je als bezoeker van de tentoonstelling je stem mag uitbrengen. Aan deze Publieksprijs is een geldbedrag verbonden van € 5000,-. 

Hoe doe je mee? Door de tentoonstelling te bezoeken en een keuze te maken uit de 34 gepresenteerde projecten. Op het stembiljet dat bij de kassa van het museum wordt uitgereikt kleur je het hokje van je favoriete project rood, die deponeer je vervolgens in de stembus die in de tentoonstelling staat opgesteld. Je mag slechts één stem uitbrengen, dat is mogelijk tot en met maandag 9 juni tot 17.00 uur.

De Anna Cornelis Publieksprijs 2014 wordt tegelijk met de Dutch Doc Photo Award 2014 op dinsdagavond 10 juni uitgereikt aan de maker(s) van het project waarop de meeste bezoekersstemmen zijn uitgebracht. 

U bent van harte welkom de feestelijke prijsuitreiking bij te wonen op dinsdag 10 juni om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, aanmelding en informatie: info@dutchdocaward.nl

Komt u naar de prijsuitreiking op 10 juni en wilt u ook de tentoonstelling bezoeken? Dat kan tussen 17.00 - 20.00 uur, tijdens en na de prijsuitreiking is de tentoonstelling gesloten.

Dutch Doc Photo Award 2014
Tentoonstelling in het Tropenmuseum
23 mei - 6 juli
08.05.2014
Dutch Doc Award 2013 en Vroeger is een ver land
05.04.2013

Dutch Doc Photo en het Tropenmuseum hebben het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstellingen

Dutch Doc Award 2013 en Vroeger is een ver land

Op donderdag 25 april 2013 om 17.00 uur
Inloop vanaf 16.30 uur


Dutch Doc Award 2013
De beste documentaire fotografie van dit moment

Kadir van Lohuizen, Hans van der Meer, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Peter Dekens, Jacqueline Hassink, Ben Krewinkel

Het Tropenmuseum toont de zes genomineerde projecten voor de Dutch Doc Award 2013 voorgedragen door 17 deskundigen en gekozen door een internationale jury. Nederlands grootste fotoprijs bekroont jaarlijks de beste documentaire projecten met een tentoonstelling en prijs van 20 duizend euro. De winnaar van de vierde editie van de prijs wordt op 5 juni bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de award in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Vroeger is een ver land
Anoek Steketee fotografeert in Indonesië de omgang met het koloniale verleden

In opdracht van het Tropenmuseum maakte fotograaf Anoek Steketee een serie over een opmerkelijk fenomeen in Indonesië: ‘plesiran tempo doeloe’. Als vorm van vrijetijdsbesteding laten mannen en vrouwen, jong en oud, de koloniale tijd herleven door rollenspellen en verkleedpartijen. Mensen rijden rond op antieke fietsen, flaneren in koloniale pakken en spelen de politionele acties na. Wordt dit gedaan vanuit een nostalgische behoefte? Komt het voort vanuit een historisch bewustzijn of is het slechts uiterlijk vertoon zonder enige betekenis? Met foto’s, interviews en onderzoek proberen fotograaf Anoek Steketee en schrijver Arnold van Bruggen antwoord te geven op deze vragen.

Fred Ritchin, The Cause Collective and Open Coöp with surprise offer at the end. Be there or be square
28.08.2012
Hans Aarsman doet een ontdekking in het archief van het Tropenmuseum
11.07.2012

 


Het Tropenmuseum presenteert foto's uit de eigen rijke historische fotocollectie waarop Hans Aarsman, de 'Sherlock Holmes van de fotografie', zijn oog liet vallen. De schrijver en voormalig fotograaf bekeek op uitnodiging van het museum duizenden foto's uit het archief, waarvan de meeste foto's afkomstig zijn uit voormalig Nederlands-Indië. "De grote verrassing van de fotocollectie was dat ik zo weinig beelden van landschap tegenkwam. Alleen als bruggen werden gefotografeerd; de brug moest erop en de oevers ook. Op zo'n moment sloop er iets van landschap in."

Wayne Modest, hoofd Museale Zaken: "We nodigden Hans Aarsman uit omdat hij vaak net ziet wat anderen over het hoofd zien." Aarsman en het Tropenmuseum houden beiden van slow looking. "Rustig de tijd nemen om aandachtig naar foto's te kijken en dan pas tot een interpretatie komen." Het Tropenmuseum wil vaker mensen uitnodigen in het fotoarchief te duiken om zo de historische collectie hedendaagse, nieuwe betekenissen te geven. Ook kunnen bezoekers dankzij die andere manieren van kijken de Nederlandse (koloniale) geschiedenis opnieuw gaan beschouwen.

Van 13 juli tot en met 11 november 2012 presenteert het Tropenmuseum 
de keuze van Hans Aarsman in de Parkzaal.

8 mei: Moving Photography.
Kick Off Dutch Doc 2012 in het Tropentheater.
26.04.2012

Op 8 mei start het Dutch Doc jaar met Moving Photography, een avond over de methodiek van audiovisuele strategieën van documentair fotografen. Dit jaar zagen we op de longlist een tiental crossplatform projecten. 1 ervan, Afrikaner Blood tonen we deze avond en 'Poppy, in het spoor van de Afghaanse heroïne  zal wellicht volgend jaar een gooi doen naar de dutch Doc Award 2013.

Want voor veel documentair fotografen is de fotocamera niet meer een toereikend medium om complexe verhalen te vertellen. Wat voor verschillende audiovisuele strategieën gebruiken fotografen, zowel in de productie als in de distributie? En in hoeverre benaderen documentaire fotografen en documentaire filmers elkaar steeds meer? Juist daarom presenteren we op de maandelijkse Cineblend avond twee filmische strategiën van documentair fotografen en journalisten. 

Poppy, in het spoor van de Afghaanse heroïne van Robert Knoth en Antoinette de Jong. Het project is een rijk verslag van een bijna 20-jarige samenwerking tussen de twee makers, waarin zij het spoor van de heroïne volgden en documenteerden. Samen met producent Paradox en naar een concept van editor Peter Claassen ontwikkelden zij een museale presentatie van hun werk waarin fotografie, video, tekst en geluid gecombineerd worden in een meerschermsprojectie. De tentoonstelling is nog tot en met 10 juni te zien in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Afrikaner Blood, een multimediale vertelling van fotografe Ilvy Njiokoktjien en journalist en filmmaker Elles van Gelder. Voor dit project, gecoproduceerd door Metropolis film, volgden de makers het Kommandokorps in Zuid-Afrika, dat kampen organiseert waar jonge blanke tieners leren zich te verdedigen tegen een vermeende zwarte vijand. De productie werd in 2011 met verschillende prijzen beloond, waaronder First Prize in de Issue Reporting Multimedia Category op het Pictures of the Year International, en de eerste prijs in de World Press Photo multimedia wedstrijd. Afrikaner Blood werd mede geinitieerd door Photostories, een programma van het Nederlands Fotomuseum dat bedoelt is om de multimediale praktijk van Nederlandse documenataire fotografen te onderzoeken, ondersteunen en te stimuleren.

De avond wordt mogelijk gemaakt door Paradox, Stichting Dutch Doc, het Tropentheater en het Tropenmuseum en met dank aan het Nederlands Fotomuseum.

De entree is GRATIS maar reserveren is gewenst want er zijn maar zo'n 180 plekken beschikbaar. reserveren via info@savan.nl

Wil je vooraf eten, ook dat kan. (reserveren bij café restaurant Soeterijn: 020-5688 392)

18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje 

19.30-22.00 uur programma, toegang gratis

22.00-23.00 uur borrel

Tropentheater Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

DDA open vanaf 11 mei
19.03.2012

De tentoonstelling van de zes genomineerden voor de Dutch Doc Award 2012 opent op 10 mei in het Tropenmuseum Amsterdam. Vier weken lang zijn de kanshebbers voor de grootste prijs van documentaire fotografie te zien in de Parkzaal van het museumkade aan de Mauritskade in de hoofdstad. 6 Juni wordt de winnaar bekend gemaakt (museum gesloten op maandag)

6 Juni, Awardgala
19.03.2012

De winnaar van de Dutch Doc Award wordt woensdag 6 juni bekend gemaakt op een feestelijke avond in het Tropentheater in Amsterdam. Juryvoorzitter Ronald Plasterk zal de winnaar de prijs - 20 duizend euro - overhandigen. Vanaf 17 uur is er voor fotografen en genodigden een netwerkbijeenkomst en debat. De prijsuitereiking vangt aan om 20 uur.

Unseen in derde week september
19.03.2012

Unseen is een platform voor nieuw talent en nieuw werk van gevestigde fotografen. De beurs heeft het motto ‘A Photo Fair with Festival Flair’ en wil de grenzen tussen een beurs en een festival opzoeken. Unseen vindt op en rond de Westergasfabriek plaats in de derde week van september 2012.

Het fotografiemuseum Foam organiseert in 2012 de eerste editie van de Unseen Photography Fair, de eerste internationale fotobeurs van Nederland. Dutch Doc zal meewerken aan het programma en organiseert op Unseen debatavonden over documentaire fotografie.

Back to Top