Tentoonstelling 2014

 

Het beste van de Nederlandse documentaire fotografie in het Tropenmuseum van 23 mei tot en met 6 juli 2014

Verscheidenheid in verschijningsvorm
Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs worden alle voorgedragen projecten gepresenteerd. Hiermee wordt aan het publiek de rijke oogst getoond waaruit de jury haar keuze heeft gemaakt. Als de tentoonstelling iets duidelijk maakt, dan is het dat de documentaire fotografie van dit moment zich kenmerkt door een opwindende verscheidenheid aan verschijningsvormen: boeken en tijdschriften, eenvoudige geproduceerde zines en tentoonstellingen, maar ook websites en technologisch complexe apps voor tablets. Al deze verschillende presentatiewijzen zijn terug te vinden in de 34 projecten die worden getoond. Aanvullend daarop zijn van de 6 shortlist kandidaten videoportretten te zien op een wandvullende scherm in de Parkzaal van het Tropenmuseum

Dwarsdoorsnede documentaire fotografie
Dutch Doc Photo toont in het Tropenmuseum 34 documentaire fotografie projecten met bijzondere aandacht voor de kanshebbers voor de Dutch Doc Photo Award 2014. Deze prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 20.000, wordt sinds 2010 uitgereikt aan het beste Nederlandse documentaire fotografieproject van het voorafgaande jaar. Dit jaar stelde een vakjury uit de longlist van 34 projecten een shortlist van zes projecten samen die een interessante dwarsdoorsnede geeft van de documentaire fotografie in ons land. Onder de fotografen zijn gevestigde namen en beginnende talenten, individuen zowel als teams. Sommigen bleven dicht bij huis, anderen reisden naar verre oorden om een project te realiseren.

Prijsuitreiking dinsdag 10 juni
Welk van de 34 projecten raakt het publiek het meest? Het Fonds Anna Cornelis is de naamgever van de nieuwe Publieksprijs, waarvoor je als bezoeker van de tentoonstelling je stem kunt uitbrengen. De Anna Cornelis Publieksprijs wordt tegelijk met de Dutch Doc Photo Award op dinsdag 10 juni uitgereikt aan de maker(s) van het project waarop de meeste bezoekersstemmen zijn uitgebracht. Francis Hodgson, een van de oprichters van de prestigieuze Prix Pictet en jurylid van de Dutch Doc Photo Award 2014, zal zijn state of the art geven op de documentaire fotografie.

Nog meer documentaire fotografie
Tegelijkertijd met de Dutch Doc Award tentoonstelling laat het Tropenmuseum in de Galerie de aankoop zien van het documentaire project Geuzen van de Cariben, van de Italiaanse fotograaf Nicola Lo Calzo. In deze serie beelden onderzoekt Lo Calzo op welke manieren de herinnering aan het verzet tegen de slavernij voortleeft. Met deze dubbeltentoonstelling wordt krachtig de schijnwerper gezet op documentaire fotografie.

Back to Top