Anouk Kruithof - Biografie

Anouk Kruithof
Biografie

Anouk Kruithof (1981, Dordrecht) studeerde fotografie aan AKV/St Joost in Breda en studeerde in 2003 af. Ze is opgeleid als fotograaf, maar beschouwt fotografie meer als een startpunt van oneindige mogelijkheden. Ze maakt foto, video – en ruimtelijke installaties evenals sociaal conceptuele projecten, in situ works en take away art. Daarnaast is ze een fervent kunstenaarsboeken-maker.
Inmiddels heeft zij er zes gepubliceerd. Sinds 2008 woonde ze hoofdzakelijk in Berlijn waar ze in de artist-in-residence Künstlerhaus Bethanien werkte. In september 2011 verhuisde Anouk naar New York, waar ze onlangs de ICP infinity Award won in de categorie
young photographer. Ze heeft solo exposities gehad in onder andere gallery BoetzelaerINispen in London, gallery Adler in Frankfurt, museum Het Domein in Sittard en FOAM Amsterdam. Ook is haar werk te zien geweest in verschillende groepsexposities in onder andere KIT (Kunst im Tunnel) Dusseldorf, het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Grimmuseum Berlin, ACP Sydney, DCC Shanghai, MAMAC Liege, Temporäre Künsthalle Berlin en Künstraum Niederösterreich Vienna. In 2011 won Anouk Kruithof de Illy public prize tijdens ART Rotterdam voor haar expositie Fragmented Entity en ook Grand prix jury en de SVA photoglobal prize op Hyeres festival international de mode et photographie. Onlangs werd haar werk met 24 andere opkomende kunstenaars gepubliceerd in het Engelse Art Review’s Future great’s issue.

Naast het ontwikkelen van haar eigen werk, was ze ook columnist op photoq.nl in 2008/2009, organiseerde ze een expositie omtrent kunstenaarsboeken in Berlijn, schrijft ze over kunstenaarsboeken op Wanderingbears.co.uk en was ze selector voor PhotoEye’s best books of 2011 en ook voor de International photobook award (Kassel). Voor haar recentste publicatie A head with wings schreef ze haar eerste korte fictieverhaal. Anouk Kruithof gaf les en lezingen op de Hartford Photography MFA program in New York, Deichtorhallen Hamburg, Officine Fotografiche in Rome, ARTEZ in Arnhem, HKU in Utrecht en AKV/St. Joost in Breda.