Winnaar
Notice: Use of undefined constant active_year - assumed 'active_year' in /data/client/c126/dutchdoc/public_html/dutch-doc.nl/www/views/archief/winnaar.php on line 8
active_year

Jeroen Kramer wint eerste Dutch Doc Award
02.06.2010

Midden-Oostenfotograaf Jeroen Kramer heeft de Dutch Doc Award 2010 gewonnen met zijn serie Room 103; foto’s vanuit oorlogsgebied die geen oorlogsfoto’s zijn. Kramer kreeg deze nieuwe prijs van 20 duizend euro woensdagavond tijdens een gala-avond in de Stadsschouwburg Utrecht. De jury prijst hem om zijn zelfkritische houding en openhartigheid over het vak van oorlogsfotograaf.

Kramer (1967) volgt het Midden-Oostenconflict sinds 2000. Hij begon als een klassieke nieuwsfotograaf. ‘Nu denk ik: wat een domme lul was ik vroeger, toen ik met adrenaline in mijn bloed naar het front vertrok.’ Voor Room 103 maakte Kramer een selectie uit zijn werk, waarin de schoonheid van het Midden-Oosten en intiem menselijk contact overheersen. ‘Bepaalde foto’s vind ik zelf veel te mooi’, zegt hij, want ‘oorlog is altijd lelijk’. Room 103 is een persoonlijk document van Kramer over zijn leven in het Midden-Oosten, waarbij zijn tekst een belangrijk geheel vormt met de fotografie.

In de categorie innovatie/experiment is de Dutch Doc Award (2500 euro) toegekend aan Stefanie Grätz (1977) voor haar serie SurfingViews: a Couchsurfing Directory. Grätz logeerde maandenlang op banken die via het netwerk van couchsurfing werden aangeboden en fotografeerde bij het ontwaken de intieme leefomgeving van vreemden. Zij krijgt de prijs van de jury voor de frisse manier waarop zij een nieuw fenomeen fotografisch in kaart heeft gebracht.

Voor de categorie beste documentaire waren zeven werken genomineerd. Voor het beste experiment drie. De Dutch Doc Award is een jaarlijkse prijs voor Nederlandse documentaire fotografie, ingesteld door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, samen met FOTODOK in Utrecht. Bij documentaires gaat het om langlopende fotoprojecten die door de fotograaf vanuit een sterk persoonlijk engagement worden gemaakt en die ver af staat van snelle (single-image) nieuwsfotografie. 

De genomineerde foto’s van de Dutch Doc Award 2010, zijn tot 21 juni te zien in Utrecht. Buiten op het Domplein wordt een selectie van het werk van de fotografen getoond in een speciale fotocarrousel. Daarnaast wordt het werk tentoongesteld in Noorderlicht, Groningen, van 26 juni tot en met 8 augustus. Het werk van de geselecteerden voor de prijs is ook te zien op Dutch Doc Award