De Dutch Doc Award 2012 voor documentaire fotografie is toegekend aan Paulien Oltheten (1982) voor haar project Photos from Japan and my archive. PvdA-kamerlid Ronald Plasterk, die de prijs woensdag in Amsterdam uitreikte, noemde Oltheten een ‘geboren observator en intelligent verteller’.
De Dutch Doc Award is de grootste fotoprijs van Nederland. Dit jaar prijkten zes projecten op de shortlist die is tentoongesteld in het Tropenmuseum. Het zijn allemaal projecten waarbij de fotografen zich langdurig in een onderwerp verdiepen dat ver weg ligt van het eerstelijns nieuws. Oltheten maakte deze serie grotendeels in Japan op straat, waar ze heel nauwgezet poses en houdingen van mensen observeert en soms ook taferelen regisseert.
De jury: ‘Het werk van Paulien Oltheten is een vorm van visuele mensenkunde, die in feite klassiek documentair is.’ Dit is ‘geen verhaal over een gebeurtenis of over een persoon. Dit is een vertelling over kijken. Over het meedogenloos precieze kijken door Paulien Oltheten. Je raakt verslaafd aan haar details, haar verbanden, haar ontroering over een houding.’ (lees HIER het complete juryrapport)
De prijs werd uitgereikt in de Grote Zaal van het Tropeninstituut, waarmee Dutch Doc een driejarige samenwerking heeft afgesloten om documentaire fotografie breed onder de aandacht te brengen. De avond werd omlijst door muziek van rietkwintet Calefax en een statement van Valentijn Byvanck, oud directeur van het Nationaal Historisch Museum. Hij constateerde dat er een sterke maatschappelijke tendens is waardoor documentaire projecten een steeds intiemere en meer informele werkelijkheid laten zien.
Andere genomineerden – die nog tot 11 juni zijn te zien in het Tropenmuseum Amsterdam - zijn Carel van Hees met Eversteijn, bokser & herenkapper, Bertien van Manen, Let’s sit down before we go, Anouk Kruithof Lang zal ze leven, Milou Abel Ik ben jou en Sarah Carlier Four years, three deaths, sweaty armpits and a fetus. Aan de Dutch Doc Award is een bedrag 20 duizend euro verbonden.